PROSLAVA BLAGDANA SV. JURJA

U tijeku Javni poziv za sufinanciranje projekata i akcija izbora najuređenijih okućnica

U tijeku Javni poziv za sufinanciranje projekata i akcija izbora najuređenijih okućnica

TZO Starigrad je i ove godine objavila Javni poziv za sufinanciranje projekata od interesa za unapređenje turističke ponude i uvjeta za boravak turista. Sufinancirat će se projekti iz područja organizacije manifestacija, unapređenja ponude aktivnog odmora, očuvanja i turističke valorizacije kulturne baštine te zaštite okoliša. Javni poziv je otvoren do 21.travnja a uvjeti su vidljivi na stranici http://www.rivijera-paklenica.hr/natjecaji-i-obavijesti. Na istom se mjestu nalazi i poziv na sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji izbora najuređenijih okućnica obiteljskih i gospodarskih objekata na području Općina Starigrad.

pročitajte više...
 

 
Obilježena 64. godišnjica Nacionalnog parka Paklenica

Obilježena 64. godišnjica Nacionalnog parka Paklenica

Proteklo je punih 64 godine od proglašenja Paklenice nacionalnim parkom(19.10.1949.). Tom prigodom Javna ustanova NP Paklenica predstavila je javnosti novi promotivni film o Parku Kameno srce te prvo izdanje godišnjeg časopisa pod nazivom Paklina. Na prigodnoj svečanosti u prostoru hotela Alan u Starigradu prikazan je također dokumentarni film Velebitska priča koji govori o životu pripadnika Planinske satnije Velebit na velebitskim prostorima za vrijeme Domovinskog rata. Dan NP Paklenica obilježen je i tradicionalnom biciklijadom Zadar-Paklenica u organizaciji BK Zadar u kojoj je sudjelovalo 80 biciklista.

pročitajte više...
 

 
Paklenica i Velebit Ultra Trail predstavljeni na sajmovima Ultra Trail Show i Tour Natur

Paklenica i Velebit Ultra Trail predstavljeni na sajmovima Ultra Trail Show i Tour Natur

Turistička ponuda Pakleničke rivijere je i ove godine predstavljena na dva specijalizirana turistička sajma, Ultra Trail Show u Francuskoj i Tour Natur u Njemačkoj. Cilj nastupa je bio direktno upoznati ciljanu populaciju sa ponudom aktivnog odmora na podvelebitskom području.

Ultra Trail Show je najveći sajam u Francuskoj namijenjen trekingu i planinskim utrkama a sama utrka UTMB u sklopu koje se održava sajam jedno je od najznačajnijih događanja takve vrste u svijetu. Stoga je to odlična prilika za promociju Paklenice i Velebita, kao i Velebit Ultra Trail treking utrke koja će se iduće godine održati 21.-22.lipnja. Predstavljanje Rivijere Paklenica na ovom sajmu rezultat je suradnje Kluba pustolovnih sportova Multisport kao organizatora utrke Velebit Ultra Trail, Javne ustanove NP Paklenica i Turističke zajednice općine Starigrad uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Posjećenost štanda TZO Starigrad na ovogodišnjem izdanju Tour Natur sajma namjenjenog zaljubljenicima u planinarenje u njemačkom Duesseldorfu bila je iznimno velika, a uz aktivni odmor veliki interes je iskazan i za kampove. Naime, paralelno uz Tour Natur održava se i Caravan Salon, renomirani sajam posvećen kampiranju. TZO Starigrad nastupila je na sajmu u suradnji sa tvrtkom Bluesun hotel Alan a uz potporu HTZ-e.

pročitajte više...
 

 
Proslava blagdana Velike Gospe 15. kolovoza

Proslava blagdana Velike Gospe 15. kolovoza

I ove će se godine Podgorci i njihovi gosti na blagdan Velike Gospe 15.kolovoza uputiti na na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan smještenu na 900m nadmorske visine. Radi se stoljetnoj tradiciji hodočašćenja u crkvicu Velike Gospe, zavjetnom svetištu Podgoraca i planinara.

Običaj datira još iz vremena kada je podvelebitsko stanovništvo živjelo na Velebitu i od Velebita, baveći se stočarstvom. U ljetnim mjesecima se radi ispaše boravilo u višim predjelima planine, u tzv.“stanovima“ zbog čega je i sagrađena crkvica tako visoko u planini. S vremenom je crkvica postala pretijesna za pučanstvo starigradskog područja te je 1930.g. zalaganjem poznatog starigradskog svećenika don Ante Adžije narod sagradio novu crkvu u neposrednoj blizini prethodne, i to koristeći kamen stare crkve koja je u cijelosti sagrađena.

Iako se način života na ovim prostorima promijenio izgradnjom Jadranske magistrale 60-ih godina prošlog stoljeća kada stanovništvo seli na obalu i okreće se turizmu, zadržan je običaj hodočašćenja u crkvu Velike Gospe na sam blagdan Velike Gospe 15.kolovoza, a na ovaj se blagdan obilježava i Dan Općine Starigrad.

Misno slavlje na Velikom Rujnu započinje u 11.00h a predvodi ga nadbiskup zadarski mons.Želimir Puljić nakon čega će se na Velikom Rujnu razviti veličanstvena procesija.

U večernjima satima se na starigradskoj rivi održava velika fešta uz domaću gastro ponudu, ponoćni vatromet i nastup Tomislava Bralića i klape Intrade.

pročitajte više...
 

 
Ministar Lorencin posjetio Starigrad-Paklenicu

Ministar Lorencin posjetio Starigrad-Paklenicu

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Nacionalni park Paklenicu gdje su mu prestavljene aktivnosti u razvoju turizma na području Općine Starigrad i Zadarske županije, s naglaskom na sportsku ponudu i aktivnosti Nacionalnog parka Paklenica. Pustolovni i sportski turizam nalaze se među deset ključnih proizvoda navedenih u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine te kao takvi predstavljaju nove motive dolazka u pred i posezoni.

“Ovo je dobar primjer kako razvijati specifičnu, dodatnu ponudu koja će produžii turističku sezonu Hrvatske. Sportski i pustolovni turizam u svijetu i kod nas bilježi sve veći interes, pa je dodatna ponuda vezana uz taj segment svakako razlog više za dolazak u našu zemlju”, izjavio je ministar prilikom obilaska NP Paklenica. Također, naglasio je kako Ministarstvo turizma veliku pozornost posvećuje segmentu sigurnosti, pa tako godišnje za HGSS izdvaja milijun kuna, te najavio da će za poboljšanje sigurnosti biti učinjene dodatne izmjene u regulativi.

Prilikom boravka u Starigrad Paklenici, ministar je kratko posjetio i 4. Starigrad Paklenica Film Festival, međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma. Tom je prilikom pohvalio manifestaciju te još jednom naglasio važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji, među kojima su svakako i manifestacije koje objedinjuju povijest i tradiciju naše zemlje.

pročitajte više...
 

 

Obavijest o radu turističke ambulante na području Općine Starigrad

Radno vrijeme;

ponedjeljak, srijeda, petak: 14:00 - 22:00

utorak, četvrtak: 07:00 - 14:00

subota: 08:00 - 13:00

Telefon za hitne slučajeve: 194

pročitajte više...
 

 

Nova autobusna linija na relaciji Zagreb-Starigrad-Zagreb

Od 01.srpnja do 31.kolovoza ove godine prometuje nova autobusna linija na relaciji Zagreb-Starigrad-Zagreb. Autobus Slavonija Bus-a d.o.o svakodnevno polazi iz Zagreba u 08.30h, prometuje autocestom te stiže u Seline u 12.00h i u Starigrad-Paklenicu u 12.05h. Povratak za Zagreb je također svakodnevno u 19.55 iz Starigrada te u 20.00h iz Selina, s dolaskom u Zagreb u 23.30h. Linija obuhvaća i mjesta Posedarje, Maslenica i Rovanjska.

Cijena autobusne karte od Starigrada do Zagreba iznosi 130,00Kn, povratna karta stoji 195,00Kn. Studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 10%. Rezervacija i prodaja karata vrši se u putničkoj agenciji Slavonija Bus(+385 35 475 300) te u turističkoj agenciji Koma-Maras u Starigradu(+385 23 359 206).

pročitajte više...
 

 
U Galeriji Klovićevi dvori otvorena izložba posvećena velebitskim mirilima

U Galeriji Klovićevi dvori otvorena izložba posvećena velebitskim mirilima

Tema izložbe predstavlja posmrtne običaje vezane uz velebitska mirila, zaštićenu nematerijalnu baštinu RH, u suvremenoj interpretaciji znanstvenika i umjetnika.

Izložbom su obuhvaćeni simbolika i značenje mirila prikazani kroz radove prof.Mirjane Trošelj koja se dugi niz godina bavi istraživanjem ovog fenomena, grafike akademskog slikara Josipa Zankija, fotografije Radivoja Simonovića i Josipa Strmečkog, dokumentarne i animirane filmove te performanse Josipa Zankija i Bojana Gagića. No, kako su mirila sačuvana i u svom materijalnom obliku, na izložbi je moguće vidjeti i 10-ak originalnih uzglavnih ploča sa interesantnom ikonografijom.

Tijekom posljednjih 10-ak godina od kada se TZO Starigrad uz podršku Ministarstva kulture bavi sanacijom i interpretacijom mirila na svom području dokumentirano je 26 lokaliteta a najinteresantniji lokaliteti mogu se posjetiti obilaskom poučnih staza uređenih na području zaseoka Ljubotić iznad naselja Tribanj-Kruščica te u zaleđu Starigrada-Paklenice.

pročitajte više...
 

 
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija