PROSLAVA BLAGDANA SV. JURJA

Niz aktivnosti povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti

Niz aktivnosti povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti

Tako je u subotu, 18.svibnja provedena ekološka akcija čišćenja podmorja. U organizaciji TZO Starigrad i Ronilačkog saveza Zadarske županije čistilo se podmorje u lučicama u Starigradu i Selinama. U akciji su sudjelovali članovi ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja, RK za ronjenje na dah 2DIVE, ronilačkog centra Pandive koji posljednjih nekoliko godina djeluje u Starigradu, ronioci interventne policije PU Zadarske sa kojima županijski ronilački savez tradicionalno surađuje u svim aktivnostima, djelatnici lokalnog komunalnog poduzeća te mještani.

Osnovna škola Starigrad je 24.svibnja održala Dan otvorenih vrata, tradicionalnu akciju koja obuhvaća niz ekološko-edukativnih radionica i sportskih događanja. Akcija se organizira uz potporu TZO Starigrad, JU NP Paklenica i Općine Starigrad s ciljem razvoja svijesti kod djece i odraslih o potrebi očuvanja prirode i vlastite kulturne baštine.

Uslijedila je promocija fotomonografije „Velebitu“ i otvaranje izložbe fotografija „Nacionalni park Paklenica“ autorice Sanje Grgić Curić održana 25.svibnja u organizaciji JU NP Paklenica.

pročitajte više...
 

 
Tradicionalni susret planinara i penjača u Paklenici

Tradicionalni susret planinara i penjača u Paklenici od 26.04.-01.05.2013.

Ovogodišnji, 14.međunarodni susret planinara i penjača u Nacionalnom parku Paklenica otvara jedinstveni performans – remake vertikalne plesne predstave „Mala tragedija“ koju će na pakleničkoj stijeni izvesti Marija Šćekić, plesna umjetnica i osnivateljica umjetničke organizacije Histeria Nova.

Performans je dio multidisciplinarnog projekta Vrata Velebita kojemu je cilj ukazati na nestajanje i potrebu očuvanja prirodne i kulturne baštine Velebita te promovirati vertikalni ples u Hrvatskoj.

Uz tradicionalno natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena poznato pod nazivom BIG WALL SPEED CLIMBING Susret donosi cijeli niz pratećih događanja poput 6.izdanja Paklenica Outdoor Film Festivala i Kid`s Speed natjecanja za djecu, predavanja i koncerta.

Novost su brojna dodatna outdoor događanja: treking utrka, top rope natjecanje za nepenjače, „24 sata Paklenice“, paintball turnir, itd.

Više o programu 14. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2013…

Više o projektu VRATA VELEBITA…

pročitajte više...
 

 
Starigrad-Paklenica domaćin 21.državne smotre Dani kruha

Starigrad-Paklenica domaćin 21.državne smotre Dani kruha

Ovogodišnja, 21. državna smotra Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje održana je u Starigradu-Paklenici 14.listopada, u organizaciji udruge Lijepa Naša i Agencije za odgoj i obrazovanje a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Učenici 55 osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija te gosti iz Vojvodine, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore predstavili su bogatstvo i biljnu raznolikost svojih zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje i pripremu hrane te zavičajne krušne proizvode.

Uz izložbu kruha i ostalih plodova zemlje na maštovito uređenim štandovima održan je i prigodan kulturno zabavni program uz nastupe najmlađih članova KUD-a Podgorac te klapa Barufa i Anima Maris. Središnji dio manifestacije obilježila je svečana procesija kroz Starigrad-Paklenicu do rive Bikarija gdje je održana sveta misa sa prinosom darova koju je predvodio zadarski nadbiskup mons.Želimir Puljić.

Manifestacija ima za cilj ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti Hrvatske i očuvati običaje hrvatskog naroda kao dijela nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku, ova smotra ima i važnu duhovnu dimenziju iskazanu kroz štovanje kruha kao simbola životne i duhovne snage. Bila je to ujedno prilika da brojni sudionici manifestacije upoznaju Starigrad-Paklenicu, a mnogi su se uputili i u obilazak NP-a Paklenica.

Dani kruha su po prvi put održani u Zadarskoj županiji te je bilo čast i zadovoljstvo biti domaćinom ove manifestacije. Iduće godine smotra se održava u Istarskoj županiji gdje će njen domaćin biti grad Labin.

pročitajte više...
 

 
Aktivni odmor Pakleničke rivijere predstavljen u Njemačkoj i Francuskoj

Aktivni odmor Pakleničke rivijere predstavljen u Njemačkoj i Francuskoj

Krajem kolovoza i početkom rujna TZO Starigrad je predstavila ponudu aktivnog odmora na svom području na dva specijalizirana turistička sajma – TOUR NATUR u njemačkom Duesseldorfu i Salon de l’Ultra-Trail® u Francuskoj(Chamonix).

Na sajmu TOURNATUR nastupilo se četvrtu godinu za redom, posljednje dvije uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Sajam se tradicionalno održava paralelno uz CARAVAN SALON, sajam posvećen kamping turizmu, čime se obuhvaćaju dvije, za Pakleničku rivijeru značajne kategorije turista – poklonici aktivnog odmora i boravka u kampovima koji zauzimaju važno mjesto u strukturi smještajnih kapaciteta na području Općine Starigrad.Po prvi put ove godine organiziran je i nastup na sajamskoj priredbi koja se održava u sklopu jedne od najvećih treking utrka na svijetu – Ultra Trail du Mont Blanc. U dužini od 169km oko planine Mont Blanc utrka prolazi kroz 3 države(Francuska, Švicarska, Italija) i okuplja preko 2.000 natjecatelja iz više od 60 zemalja sa svih 5 kontinenata zbog čega se s pravom smatra vrhuncem „open country“ utrka. Istovremeno ovaj događaj okuplja više desetaka tisuća zaljubljenika u treking i aktivni odmor općenito, zbog čega je ovo bila odlična prilika za direktan kontakt sa ciljanom publikom. Predstavljanje Pakleničke rivijere održano je u suradnji sa Klubom pustolovnih sportova Multisport na čelu sa Šimunom Cimermanom, organizatorom najveće hrvatske treking utrke – Velebit Ultra Trail koja se već 10 godina održava na području Velebita i Paklenice. Ovom prilikom predstavljeno je 11.izdanje utrke koje će se održati 22.-23.lipnja 2013.g..Oba nastupa dio su promidžbenih aktivnosti usmjerenih ka promociji prirodnih vrijednosti i outdoor ponude na širem podvelebitskom području kao već prepoznatog potencijala za daljnje produženje turističke sezone i povećanja turističkog prometa.

pročitajte više...
 

 
Otvorena stalna ispostava hitne službe Starigrad-Paklenica

Otvorena stalna ispostava hitne službe Starigrad-Paklenica

Novootvorena stalna ispostava hitne službe Starigrad-Paklenica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije jedna je od ukupno 4 takve vrste na području Županije a za mještane i goste Općine Starigrad predstavlja značajno unapređenje medicinske zaštite tijekom cijele godine.
Ispostava djeluje u obnovljenoj zgradi nekadašnje područne škole u Selinama, Put Jabukovca bb, gdje će od ove godine biti smještena i turistička ambulanta, koja sa radom započinje 15.srpnja. Turistička ambulanta će raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom u popodnevnim a utorkom, četvrtkom i subotom u prijepodnevnim satima.
Prilagođeno radno vrijeme ove godine odlikuje i starigradsku ljekarnu smještenu na adresi Dr.Franje Tuđmana 14. Od ponedjeljka do petka ljekarna radi cjelodnevno(07.00-20.00h), subotom do 15.00h te nedjeljom od 08.00-13.00h.

pročitajte više...
 

 
U Starigradu-Paklenici otvoren konzulat Republike Litve

U Starigradu-Paklenici otvoren konzulat Republike Litve

Konzulat Republike Litve, svečano otvoren u Starigradu-Paklenici 06.srpnja 2012.g. na dan krunidbe prvog vladara ujedinjene Litve Mindaugasa 1253.g., prvo je diplomatsko predstavništvo na području Općine Starigrad.
Konzulat je otvoren u prisustvu Mindaugasa Rukštele, zamjenika veleposlanika Republike Litve sa sjedištem u Beču. Za počasnu konzulicu odabrana je Rima Koić, porijeklom Litavka koja već 23 godine živi u Hrvatskoj i jedini sudski tumač za litavski jezik na području Zadarske županije.
S obzirom na sve veći broj turista iz Litve na području Zadarske županije a time i općine Starigrad, konzulat će doprinijeti bilateralnim odnosima i proširenju ekonomske i kulturne suradnje između dviju zemalja.
Poslovni prostor konzulata nalazi se u neposrednoj blizini hotela Alan, na adresi Franje Tuđmana 14, Starigrad-Paklenica.

pročitajte više...
 

 
Lipanj u znaku Winnetoua, Alpe Adria Cup-a i 10.izdanja Velebitskog trekinga

Lipanj u znaku Alpe Adria Cup-a i 10.izdanja Velebitskog trekinga

Lipanj donosi nekoliko atraktivnih događanja na Rivijeri Paklenica –AAC-JetSki Racing Alpe Adria Cup te 10.izdanje pustolovne utrke Velebit 100/Poskok 3.

AAC-JetSki Racing – Alpe Adria Cup 2012. – 1.utrka u Starigradu Odmah potom, 09. i 10.lipnja na plaži Bluesun hotela Alan u Starigradu održava se prva jetski utrka ovogodišnjeg ALPE ADRIA CUP-a u organizaciji Jetski saveza Hrvatske i tvrtke h11.

Proslava blagdana sv.Ante u Tribnju-Kruščici
Tribanj-Kruščica je jedno od 3 naselja mjesta Tribanj smještenih na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Općine Starigrad, 10-ak kilometara udaljeno od Starigrada. Mještani od davnina svetkuju blagdan sv.Ante Padovanskog, zaštitnika župe. Ove će godine svečano misno slavlje predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nakon čega će uslijediti kulturno-tradicijski program KUD-a „Podgorac“.

10.izdanje velebitskog trekinga s ciljem u Paklenici
Sve brojnije ljubitelje planine kojima su Paklenica i Velebit već postali drugi dom očekuje jubilarno 10.izdanje pustolovne treking utrke preko Velebita 23.-24.lipnja. I ove godine su predviđene 4 težinske kategorije: Ultra (100km), Super Planinarska (45km), Planinarska (30km) te najmanje zahtjevna Jogging kategorija (12km). Svima je zajednički cilj u Starigradu-Paklenici gdje je organizirana dodjela nagrada najuspješnijima i naravno dobra zabava. Utrka se već tradicionalno održava u organizaciji Kluba pustolovnih sportova Multisport i Udruge veterana specijalne jedinice policije ALFA koji utrku posvećuju svim braniteljima sa velebitske bojišnice.

pročitajte više...
 

 
U tijeku akcije izbora najuređenije okućnice i sufinanciranja nabavke cvijeća

U tijeku akcije izbora najuređenije okućnice i sufinanciranja nabavke cvijeća

TZO Starigrad ove godine provodi dvije akcije vezano uz hortikulturno uređenje okućnica – program sufinanciranja nabavke sadnica te izbor najuređenije okućnice/balkona privatne kuće i okućnice gospodarskog objekta na području Općine Starigrad.
Naime, zbog ekstremno hladne zime zbog koje je uništena većina sadnica, pokrenuta je akcija sufinanciranja nabavke novog cvijeća za vlasnike turističkih objekata na području Općine Starigrad. Akcija je još u tijeku, a detaljne informacije mogu se dobiti u Turističkom uredu Starigrad. Potom, provodi se i akcija izbora najuređenije okućnice/balkona privatne kuće te okućnice gospodarskog objekta na području Općine Starigrad. Prijave za sudjelovanje primaju se do 01.lipnja 2012.g. u Turističkom uredu Starigrad, osobno te putem telefona ili elektronske pošte.
Najuređeniji objekti prema ocjeni stručnog povjerenstva koji će obilaziti objekte biti će nagrađeni sadnicama i drugim hortikulturnim materijalom u vrijednostima od 500,00 - 2.000,00 Kn te će svim sudionicima biti uručena priznanja za trud i sudjelovanje u ovoj akciji.
Namjera je potaknuti vlasnike nekretnina na području Općine da više pažnje posvećuju uređenju vlastitog okoliša te tako uljepšaju cjelokupni izgled mjesta, sve s ciljem unapređenja uvjeta boravka turista ali i općih uvjeta za život na području Općine Starigrad.

pročitajte više...
 

 
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija