Alpinizam

Alpinizam i športsko penjanje

Paklenica Alpinizam

Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske, po uređenosti i kvaliteti smjerova svrstava se u sam vrh europskih penjališta.

Posebnu draž ovom penjalištu daje i blizina morske obale, pa je Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.

Povijest alpinizma u Paklenici započinje davne 1938. god. kada je Dragutin Brahm pokušao ispenjati Anića kuk. Na žalost, pri tome je smrtno stradao. Dvije godine kasnije, S. Brezovački i M. Dragman dovršavaju Brahmov smjer. Nacionalni park Paklenica - Alpinizam

Druga faza alpinizma započinje 1955. god. kada je u središnjem dijelu Anića kuka ispenjan najteži smjer, Mosoraški, ocijenjen s V+. Od 1960. god. pa do 1970. klasično su ispenjani mnogi smjerovi kao Velebitaški, Klin, Funkcija, Karabore i Ljubljanski.

Danas na pakleničkim penjalištima postoji preko 400 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina, pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak. Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasno u jesen.

Svake godine, krajem travnja i početkom svibnja, se održava međunarodni alpinistički susret s natjecanjem u brzinskom penjanju - Big wall speed climbing.

Preuzeto sa www.paklenica.hr

 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija