EnglishDeutschItalianoČeskyHrvatski

Starigrad - Paklenica (Zadar)

Apartmani Starigrad Paklenica

Starigrad je naselje i mala luka na obali Velebitskog kanala, smješteno nadomak nacionalnog parka Paklenica, 45km južno od Karlobaga. Mjesto se prvi puta spominje još u rimsko doba, nastalo je na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma, a danas je središte Pakleničke rivijere, dijela obale dugog 20 km gdje se dodiruju planina i more, stoga je Starigrad zanimljiv kupačima i planinarima podjednako. U zaleđu Starigrada, je Nacionalni park Paklenica koji obuhvaća dva kanjona: Veliku i Malu Paklenicu. Kroz Veliku Paklenicu, dugu oko 10 km, teče potok, a strme strane kanjona visoke su i do 400m. Velika i Mala Paklenica odvojene su 500m visokom zaravni dugom 7km.

Starigrad PaklenicaNacionalni park Paklenica veličanstven je kraški fenomen sa brojnim spiljama od kojih je najpoznatija Manita Peć (duga 175m), a sigurno je da Paklenica skriva još mnoge tajne. Cijeli masiv Velebita proglašen je parkom prirode, a u njegovu jugoistočnom dijelu osobitom se ljepotom ističu Tulove grede nad kanjonom rijeke Zrmanje.

Starigrad Paklenica je polazna točka za Nacionalni park Paklenica, a blizina Velebita omogućuje bavljenje sportovima kao što su planinarenje i free-climbing. Turistička ponuda u Starigradu je raznolika, od apartmana, soba, pansiona do kampova. Stari dio grad obiluje arheološkim nalazima i arhitektonskim spomenicima od kojih je najpoznatija vila Petra Hektorovića.

Starigrad Paklenica je naseljen od rimskog doba, ali je zbog turskih upada napušten u XVI. st. i ponovo se formira u XVII.st. U blizini je predromanička crkvica Sv. Petra i ruševine Većke kule, izgrađene vjerojatno u tursko doba. U nedavnim iskapanjima rimske nekropole, veće od 100 grobova, pronađeni su očuvani i lijepi različiti stakleni predmeti. U nedalekoj uvali Rovanjska je starohrvatska crkvica Sv. Jurja.

Apartmani Starigrad PaklenicaZbog šljunčanih plaža koje se protežu kilometrima, mjesto je prikladno za ljetni odmor obitelji s djecom, a teniski tereni, sportska igrališta i rekviziti za sportove na vodi dostatno su jamstvo za pravi aktivni odmor. Speleolozi i planinari mogu uživati u planinskim masivima Velebita i Paklenice, a hodači i skupljači bilja naći će prekrasne šetnice na obroncima nacionalnog parka. U turističku ponudu se uključuju zabavno-kulturna događanja i kulturno-umjetničke priredbe.

Gastro ponuda se bazira na jela domaće kuhinje što uključuje riblje specijalitete, janjetinu, pršut i sir.

Apartmani Starigrad PaklenicaAtrakcije karakteristične za mjesto:

  • Antičko mjesto Argiruntum (Starigrad-Paklenica)
  • Nacionalni park Paklenica (alpinizam.trekking, biking, mauntainbiking,seebajaking, Zrmanja rafting
  • Baza za izlete aktivnog odmora i posjeta: Np Paklenica, Kornati, Vransko jezero, Cerovačke pećine, Zrmanja/li>

Dodatni sadržaji: U luci na sjevernoj strani, što djelomice zaštićena od bure i juga, se mogu vezati manje jahte. Dubina mora tu je od 2 do 5 metara.

Preporučujemo: Posjet rtu Kula gdje se nalaze ruševine Većke kule, predromaničkoj crkvi sv. Pavla, uvali Rovanjska u blizini gdje se nalazi bazilika sv. Jurja.

Crkva svetog Petra

Crkva svetog Petra

Srednjovjekovna crkva smještena uz samu Jadransku magistralu između Starigrada i Selina. Oko crkve nalazi se groblje u koje se ukapalo od sredine 13.stoljeća. Sačuvani su upečatljivi nadgrobni spomenici u obliku masivnih kamenih ploča mjestimično ukrašenih jednostavnim, plitkim reljefnim prikazima, koji potiču iz 14-16.stoljeća. Crkva je izgrađena u predromaničkom starohrvatskom stilu, vjerojatno na prijelazu iz IX u X stoljeće.

Uz crkvicu se nalazi i manji objekt, za koji se pretpostavlja da je služio kao krstionica. «Po fragmentu se dade razabrati da je crkva sagrađena od neke dobrotvorke, koja se je bila zavjetovala, kao što je to slučaj izgradnje crkava i kapelica u starohrvatsko doba» - Rukavina, A.:Zvona ispod zvijezda, «Ličke župe», Gospić, 1984.

Posljednjih nekoliko godina na crkvi se vrše arheološka istraživanja koja će zasigurno donijeti nove spoznaje o ovoj crkvi.

Osim crkve Sv.Petra, na širem se području nalazi još nekoliko srednjovjekovnih spomenika vrijednih posjeta:

  • utvrda Sv.Trojice, smještena oko 6km zapadno od Starigrada-Paklenice, u blizini mjesta Tribanj-Šibuljine – jedna od najvećih utvrda iz 6.stoljeća kakve su do sada poznate od Mljeta do Istre;
  • kasnoantička vojna utvrda smještena iznad mjesta Modrič, u položaju Gradina;
  • utvrda Paklarić, smještena u neposrednoj blizini ulaza u Nacionalni park Paklenica na nadmorskoj visini od 100m, do koje vodi uređena poučna staza, a s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli Podvelebitski kanal;
  • crkva Sv.Jurja u Rovanjskoj, mjestu udaljenom 10-ak km od Starigrada-Paklenice.

Etno kuća Marasović

Etno kuća Marasović

Etno kuća se nalazi u starom zaseoku Marasovići prije samog ulaza u Nacionalni park Paklenicu. Etno kuća je obnovljena i preuređena u starinskom stilu od klesanog kamena, a unutrašnjost kuće je namještena restauriranim namještajem.

Ulaskom u kuću kao da ulazite u novi svijet, upoznavajući se sa starim zanatima, oruđima, načinom života i preživljavanjem u ovom surovom kraju bez moderne tehnologije.

Etno kuća MarasovićU etno-kući Marasović, mali etnopostav sadrži dio sačuvanih kućanskih, stočarskih, poljodjelskih i drugih pribora, alata i namještaja, koji nam dočaravaju dio duge, bogate prošlosti, način života, običaje i vjerovanja ljudi ovog kraja.

U kući se nalazi i mali info-centar s etno-suvenirnicom. Etno kuća Marasović nalazi se u Starigradu-Paklenici u neposredoj blizini Nacionalnog parka Paklenica, u zaseoku Marasovići.

U autohtonom ambijentu konobe etno-kuće Marasović, u gastronomskoj ponudi možete pronaći tradicionalna jela ovog kraja koja, iako skromna i jednostavna, obiluju bogatstvom okusa i mirisa.





Veliki dio materijala i slika na ovoj web stranici preuzeto je sa http://www.rivijera-paklenica.hr i sa http://www.paklenica.hr

Velika zahvala Turističkoj zajednici Starigrad-Paklenica što nam je ustupila da koristimo njihov materijal i fotografije.

Te zahvala NP Paklenica također na ustupljenom tekstu i fotografijama NP Paklenica.



Last Minute
Usefull info about Croatia
Rivijera Paklenica - Lokacija
Prirodne ljepote
Kulturne atrakcije
Aktivni odmor
Alpinizam
Nacionalna jela
Korisni linkovi
Kalendar događanja
Izleti

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…


Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          




Kako Vam se sviđaju naše stranice?

Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje