Zašto posjetiti Starigrad Paklenicu?

Zašto posjetiti Starigrad Paklenicu?

Sunce se lagano nazire, a priroda se počinje buditi. Svatko od nas ima razne obaveze, ali naša krv se pomalo budi i tjera nas da se krećemo i da se probudimo iz tako dugog zimskog sna. Iako možda nemate vremena preko tjedna, a jednostavno vam je potreban bilo kakav odmor i odmak od sredine u kojoj živite, za ovaj kratak put dovoljan je samo jedan vikend – iako čete željeti ostati još i duže. Riječ je o Starigradu Paklenici.

Starigrad Paklenica odnosi se na malenu luku i grad koji se nalazi tik uz morsku obalu, a koji nadvisuje veličanstvena planina Velebit. Možete odmah zaključiti da kombinacija planine i mora koji se neprestano dodiruju čini savršenu kombinaciju za vaš slijedeći izlet neovisno o tome želite li planinariti, kupati se (ako ste hrabri u ovo prohladno vrijeme) ili uživati u netaknutoj prirodi ovog predivnog mjesta.

Grad Starigrad  osnovan je još u rimsko doba za vrijeme vladavine cara Tiberija. Grad se tada nazivao Argyruntuma, a spominje se u djelu Plinija Starijeg u 1. stoljeću nakon Krista. Duga je povijest ovoga grada koji je prostojao vjekovima da bi sada postao vrlo popularno turističko odredište koje je poznato po svojoj savršenoj lokaciji i nacionalnom parku Paklenca. Ako ste ljubitelj starine i povijesti ovo će mjesto definitivno biti za vas. Ako ste, pri tome, ljubitelj hrvatske književnosti, onda ćete imati priliku posjetiti vilu jednog od najvažnijih hrvatskih književnika – Petra Hektorovića.

Možda ste osoba koja uživa u proučavanju i sakupljanju biljaka. Paklenica je prepuna malih staza i proplanaka gdje možete provesti svoj dan hodajući u zelenoj i mirisnoj prirodi, oporaviti svoja pluća od zadimljenog grada i diviti se (a i sakupljati) razne vrste biljaka kojih u vašoj okolini vrlo često nema.

Starigrad-Paklenica nudi vam odmak od svakodnevne buke i vreve i povratak prirodi. Mnoštvo planinskih puteva pogodnih za šetanje s obitelji ili za sport garantiraju vam dobru zabavu i opuštanje u zelenilu i šumama. Također, ako žudite za uzbuđenjem i adrenalinom rijeka Zrmanja kraj Starigrada Paklenice uzburkat će vašu krv raznim sportovima kao što su vožnja kajakom i rafting, a budući da je grad često posjećen upravo iz tih razloga ne morate nositi svoju opremu jer je imaju pregršt.

Kao i svaki primorski grad i Starigrad Paklenica dobije potpuno novo lice u ljetnim danima kada sve više ljudi odlučuje posjetiti njegove pješčane plaže i uroniti u kristalno čisto more koje je jedno od najvećih blaga Hrvatske. Nemojte misliti da je ovo mjesto namijenjeno samo za ljeto, svako godišnje doba pretvara ovaj grad i okolnu prirodu u potpuno novi doživljaj koji je vrijedan vašeg posjeta i vašeg divljenja.

Sam grad uvijek ima dovoljno smještaja za sve koji su ga voljni posjetiti, a često se u njegovim krčmama i restoranima može čuti živa glazba uz vrlo popularne ribičke večeri. Ovaj grad nije samo prikaz onoga što je nekada bilo – on se dići svojom poviješću, ali spremno gleda u budućnost nudeći pregršt aktivnosti u netaknutoj prirodi nacionalnog parka Paklenica i okolnim mjestima. Neka ovo mjesto bude vaša sljedeća destinacija za odmor.

 
Nazad na - Starigrad
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija