Šetnja kroz povijest – Starigrad Paklenica

Šetnja kroz povijest – Starigrad Paklenica

Šetnja kroz povijest – Starigrad Paklenica

Rivijera Paklenica se nalazi na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Zadarske regije, te zemljopisno pripada sjevernoj Dalmaciji. Proteže su duž 20-ak km obale Jadranskog mora, nad kojom se nadvisuje Velebit, najveća hrvatska planina. Uz Starigrad-Paklenicu – središte Rivijere, obuhvaća mjesta Seline, Tribanj-Kruščicu, Tribanj-Šibuljinu i Tribanj-Sv. Mariju Magdalenu (Mandalinu).

U neposrednoj blizini nalazi se 5 od ukupno 8 hrvatskih nacionalnih parkova(Paklenica, Kornati, krka, Plitvička jezera, Sjeverni Velebit), te čak 3 parka prirode(Velebit, Telaščica, Vransko jezero). Osim cestovnim, Rivijera Paklenica povezana je s ostatkom svijeta i zračnim, željezničkim i morskim putem.

Starigrad paklenica mala je oaza mira, koja svojom ljepotom i očuvanošću očara svakog posjetitelja. Osim netaknute priorde, plavog mora i toplog sunca; Starigrad nudi i kulturno povijesne građevine koje ne smijete zaobići ukoliko želite u potpunosti istražiti ljepote ovog mjesta.

Područje današnjeg Starigrada-Paklenice i Selina naseljavano je u kontinuitetu od prapovijesti pa do današnjih dana. Na to nam ukazuju i rezultati istraživanja u Vaganačkoj pećini i okolnim susjednim špiljama, odakle potječu nalazi impreso keramike starijeg neolitika, različite keramičke izrađevine i litički materijal Danilske kulture, kao i obilan materijal iz brončanog i željeznog doba. Samo naselje Starigrad-Paklenica nastalo je na vrlo starim temeljima.

Misli se da je drevni Argyruntum, kako se zvao rimski municipij na Podvelebitskom kanalu za vladavine cara Tiberija (42.g.pr.Kr.) osnovan na mjestu pretpovijesnog naselja. Ime Argyruntum svjedoči da je gradić postojao i prije dolaska Rimljana jer ono ne potječe iz rimskog doba. Naime, Argyruntum se spominje u djelima antičkih pisaca Linija St., Ptolomeja i drugih. Iz tog je vremena nekropola u kojoj je otkriveno vrijedno kulturno naslijeđe: keramika, staklo i nakit. Vrijedna zbirka se čuva u Arheološkom muzeju grada Zadra.

Naselje se održalo sve do kraja kasne antike (4. st. poslije Krista). Iza tog razdoblja se gube tragovi života na toj lokaciji. U srednjovjekovnom razdoblju na području čitavog podvelebitskog kanala i to od Rovanjske pa do Mandaline nastao je čitav niz utvrda i sakralnih objekata, među njima se posebno ističu crkva Sv. Jurja u Rovanjskoj i Sv. Petra u Starigradu-Paklenici.

Spomenuta ckrva sv. Petra nastala je u starohrvatskom predromaničkom stilu. Prema fragmentu iz crkvice čini se da je gradnju financirala neka dobrotvorka kao zavjet. Uz crkvicu se nalazi manji objekt u kojem je vjerojatno bila krstionica. Mogu se utvrditi dvije faze gradnje. U prvoj fazi površina crkve iznosila je 8 x 5 metara, a nakon druge faze 13 x 5 metara. U kasnom srednjem vijeku dograđeni su zvonik, apsida i kontrafori – vanjski potpornji za zidove.

Oko ckrve nalazi se groblje, u koje se pokapalo od 13. do 19. stoljeća. Najznačajniji nalazi potječu iz 14. – 16. stoljeća, kad su nastali neobični nadgrobni spomenici izrađeni od masivnih kamenih ploča. Neki od njih ukrašeni su jednostvnim plitkim ukrasima. Istraženo je preko 215 grobova i pronađeno preko 300 predmeta, najviše nakita. Posebno se ističu trojagodne naušnice s kraja 14. ili početka 15. stoljeća. Novac je pronađen uz ostatke pokojnika, ali i u ustima. Arheolozi su našli i nekoliko metalnih pločica od kojih je bila izrađena diadema – gotička kapa. Od prstenova zanimljiv je onaj s ukrasom u obliku četverolista.

U unutrašnjosti je postojala pleterna ornamentika. Ulomke je sačuvao lokalni župnik Ante Adžija, koji je u župnoj kući napravio mali muzej crkve sv. Petra. Svi su nalazi nestali u Drugome svjetskom ratu, a svećenik je ubijen. Danas je crkva u potpunosti konzervirana i čeka na daljnja arheološka istraživanja.

Kada govorimo o Starigradu i okolici, ne smijemo zaboraviti niti Etno-kuću Marasović.

 Marasovići su zaseok u Starigradu-Paklenici. Sam period naseljavanja nije točno poznat, no smatra se kako se prvo naseljavanje odvilo prije 700 godina. Ljudi su živjeli u malim kamenim kućicama karakterističnim za to doba i preživljavali su zahvaljujući Velebitu i blagodatima koja donosi. 
 

Danas spomenuti zaseok broji svega nekoliko stanovnica, koje su odlučile tamo ostati, te sada svjedoče minulim vremenima kao jedan od najljepših spomenika. U zaseoku Marasovići, nalazi se i istoimena Etno-kuća. U etno-kući Marasović, nalazi se etnopostav koji sadrži dio sačuvanih kućanskih, stočarskih, poljodjelskih i drugih pribora, alata i namještaja, koji svjedoče o dugoj i bogatoj prošlosti, o načinu života, običajima i vjerovanjima prisutnima u ovome kraju.

U kući se također nalazi i mali info-centar sa pripadajućom etno-suvenirnicom.

Etno-kuća Marasović, također ima i konobu u čijoj  gastronomskoj ponudi je moguće pronaći razna tradicionalna jela ovog kraja koja obiluju bogatstvom kako okusa, tako i mirisa, te ponosno predstavljaju gastronomiju i prirodna bogatstva ovoga kraja.

Ako Vas put nanese u Starigrad-Paklenicu, moći ćete uživati u obilju prirodnih ljepota i posebnosti, kao i u gastronomskom i kulturnom bogatstvu Dalmacije. Posjetite ovaj pitoreskni kraj i sami se uvjerite u njegovu ljepotu koja ostavlja bez daha.

 
Nazad na - Starigrad
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija