Kulturne atrakcije

Kulturne atrakcije

Starigrad Paklenica - Kulturne atrakcije

Život mještana Rivijere Paklenica neraskidivo je vezan uz planinu. Velebit skriva mnoge zaseoke na čijim ognjištima možete kušati čari autohtone kuhinje, a u nekima od njih i provesti cijeli odmor u duhu prošlosti.

Povijest je ovdje ostavila mnoge tragove: bogatu ostavštinu predmeta iz antičkog doba, utvrde Paklarić i Večka kula iz doba prodora Turaka, starohrvatsku crkvu Sv. Petra, te mirila, kamena spomen znamenja vezana uz nekadašnje pogrebne običaje lokalnog stanovništva koja su svojevrstan fenomen ovog kraja.

Na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni, nalazi se crkva Sv. Marije - zavjetno svetište u koje se tradicionalno hodočasti u povodu blagdana Velike Gospe 15. kolovoza.

VEČKA KULA
VEČKA KULA Smještena na samom rtu najljepše starigradske plaže, tzv. "Kuline", na rubu Večkog polja. Vjerojatno je bila motrilište izgrađeno u kasnom srednjem vijeku (14.-16.st.), ali, prema legendi o kralju Pasoglavu, kula je bila kraljevski dvor. Mnoge su legende vezane za staru utvrdu zvanu Večka kula, smještenu na samom rtu plaže Kulina u Starigradu-Paklenici, te ih i danas možete čuti od starijih stanovnika.


GRADINE I GROBNE GOMILE
GRADINE I GROBNE GOMILENa krševitim glavicama i istaknutim velebitskim grebenima, u brončano i željezno doba gradile su se obrambene utvrde u suhozidu(kamenom, bez vezivnog materijala) – GRADINE. Mogle su poslužiti kao zaklon stanovništvu iz okolnih zaseoka u slučaju opsanosti, a neke su možda bile i trajna naselja u kojima su stolovali lokalni moćnici. Danas su razrušene, ali ponegdje je još moguće vidjeti prstenaste nasipe mjestimično visoke do nekoliko metara. U neposrednoj blizini gradina često se nalaze GROBNE GOMILE – nakupine velikog okruglog kamena pod kojima su, u grobnim škrinjama načinjenim od kamenih ploča, bili pokapani tadašnji moćnici. Većina ih je raskopana i grobovi opljačkani, ali ih je još ponegdje moguće uočiti, kao na području zaseoka Ljubotić iznad Tribanj-Kruščice.

CRKVA MAJKE BOŽJE NA VELIKOM RUJNU
CRKVA MAJKE BOŽJE NA VELIKOM RUJNUNa Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900m nadmorske visine iznad Starigrad-Paklenice, leže ostaci stare te nova crkva Majke Božje. U prošlosti je ovdašnje stanovništvo živjelo uglavnom od stočarstva, te je veći dio godine radi ispaše stoke boravilo u udaljenijim velebitskim zaseocima, zbog čega je i sagrađena ova crkvica tako visoko u planini.

Kako je s vremenom crkvica postala tijesna za pučanstvo starigradskog područja, 1930.g., zahvaljujući zalaganju legendarnog starigradskog svećenika i planinara don Ante Adžije, narod je izgradio novu crkvu u neposrednoj blizini, i to koristeći kamen stare crkve koja je u cijelosti razgrađena. Iako se način života na ovim prostorima promijenio jer se stanovništvo 60-ih godina 20.stoljeća preselilo na obalu i posvetilo turizmu, zadržan je običaj hodočašćenja u crkvu Majke Božje povodom blagdana Velike Gospe 15.kolovoza.

Tako se svake godine sve veći broj hodočasnika uputi planinskom stazom prema Velikom Rujnu, gdje se nakon svečane svete mise u crkvi Majke Božje razvije veličanstvena procesija. Svako domaćinstvo taj dan priprema poseban jelovnik te poziva u goste rodbinu i prijatelje, a u večernjim se satima održava velika fešta na središnjoj starigradskoj rivi, tzv."Bikariji".

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 
Nazad na - Kulturne atrakcije
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija