Izleti

Cijene ulaznica u nacionalne parkove

*Kliknite na sliku za pregled cjenika ulaznica u Nacionalne parkove.

Cijene ulaznica u nacionalne parkove

Priroda je bogato nagradila područje Pakleničke rivijere okruživši je morem, planinama, rijekama, jezerima i otocima. Tolika raznolikost i bogatstvo pejzaža na tako malom prostoru rijetko se gdje susreću. Tako ćete na samo nekoliko minuta hoda od morske obale zakoračiti u planinski svijet Paklenice i Velebita. Brodom se možete otisnuti na morsku pučinu prema čarobnom Kornatskom otočju ili veličanstvenim klifovima zaljeva Telaščica. Rijeke Zrmanja, Krka i Una krške su ljepotice čiji veličanstveni kanjoni, pršteći slapovi i zelene obale svakog posjetitelja ostavljaju bez daha. Plitvička jezera, ukrašena raskošnim slapovima i gustim zelenim šumama, biser su ne samo hrvatske već i svjetske prirodne baštine, dok je Vransko jezero raj za promatrače ptica. Zbog svojih vrijednosti, sva ova područja su zaštićena i objedinjena u čak pet nacionalnih parkova i tri parka prirode.

 

Bogatstvo doživljaja

Bezbroj je mogućnosti kojima možete oplemeniti svoj boravak na Pakleničkoj rivijeri. Nacionalni parkovi Paklenica, Krka, Kornati i Plitvička jezera te parkovi prirode Velebit, Vransko jezero i Telaščica, oduševit će Vas beskrajnom ljepotom prirode, a povijesne gradske jezgre Zadra, Nina i Paga savršenim skladom drevnog i modernog. Dojmljivu ljepotu planine Velebit najintezivnije ćete doživjeti na foto safari izletima. Plovidba morem do slapova rijeke Zrmanje nezaboravan je doživljaj….Čak tri lokaliteta s UNESCO-ova popisa svjetske baštine nalaze se u neposrednoj blizini – NP Plitvička jezera, povijesna jezgra grada Trogira i katedrala Sv.Jakova u Šibeniku…

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Između najvišeg vrhunca Velebita (Vaganski vrh, 1758 m) i obale Jadrasnkog mora, na površini od 95 km, prostire se Nacionalni park Paklenica. Najatraktivnije obilježje daju mu monumentalni kanjoni Velike i Male Paklenice, čije su okomite litice visoke i preko 400m, učinile Paklenicu svjetski poznatim alpinističkim odredištem.

Stare bukove šume, drugi po veličini u Europi rezervat crnog bora, tajanstvene špilje, endemično bilje, velik broj životinjskih vrsta oplemenjuju ovaj iskonski prirodni ambijent. NP Paklenica predstavlja izazov svakom ljubitelju prirode: izletniku, planinaru, alpinistu, avanturistu..

www.np-paklenica.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr


Nacionalni park PaklenicaNacionalni park PaklenicaNacionalni park PaklenicaNacionalni park Paklenica

 

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati

Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i narocito bogatih biocenoza morskog ekosustava, godine 1980. veci dio Kornatskog akvatorija proglasen je nacionalnim parkom.

www.kornati.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Park prirode Vransko Jezero

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i Posebni ornitološki rezervat uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi. Ovdje je stanište mnogih ugroženih vrsta ptica. Pruža se paralelno sa morskom obalom od koje je mjestimično udaljeno manje od jednog kilometra. To je neobičan kompromis i izvanredan spoj kopna i vode koji pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći im sve što je najpotrebnije za život. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju….

www.vransko-jezero.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Park prirode Telaščica

Uvala Telašćica, okružena s 13 otoka i otočića te sa čak 6 otočića unutar uvale, smještena je u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Ističe se iznimnom ljepotom, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivim arheološkim nasljeđem. Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa….

www.pp-telascica.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Park prirode Velebit

Velebit je najveća hrvatska planina(2.274km2) duboko utkana u prostor, život i svijest hrvatskog naroda. Zbog dojmljive ljepote krajolika, raznolikosti reljefnih oblika, flore i faune te očuvane prirode 1981.g. proglašena je Parkom prirode. O stoljećima čovjekova suživota s tom mitskom planinom svjedoče mnogoborjne planinske staze, povijesne građevine, stare kraljevske ceste, utvrde i sakralni spomenici. Godine 1978. UNESCO kroz svoj program „Čovjek i biosfera“ uvrštava planinu Velebit u mrežu svjetskih rezervata biosfere…

Velebit je najveća hrvatska planina(2.274km2), duboko utkana u prostor, život i svijest ovdašnjeg naroda. Zbog dojmljive ljepote krajolika, raznolikosti reljefnih oblika, flore i faune te nedirnute prirode, proglašena je Parkom prirode 1981.g. O stoljećima čovjekova suživota s tom mitskom planinom svjedoče mnogobrojne planinske staze, povijesne građevine, stare kraljevske ceste, utvrde i sakralni spomenici koji datiraju još iz pretpovijesnog doba.

Na području Parka prirode Velebit postoje i dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenica. Nacionalni park Paklenica je biser Pakleničke rivijere a sa svojim je veličanstvenim kanjonima i šumama zasigurno jedan od najljepših predjela velebitskog masiva. Upravo se ovdje Velebit otvorio moru što je omogućilo prožimanje planinskog i morskog zraka, stvarajući odlične klimatske uvjete.

Paklenicu su zavoljeli svi - od slučajnih namjernika koji su posjetili tek spilju, vidikovac, stari mlin ili šumarsku kuću, planinara u pohodima na najviše vrhove, znanstvenika u proučavanju vrijedne prirodne baštine do alpinista u osvajanju okomitih litica.

Jedna od najvećih atrakcija ovog područja je činjenica da ćete u iskonski planinski ambijent Paklenice kročiti već nakon nekoliko minuta hoda od morske obale. Tako ćete ovdje jednako moći uživati u planinama i u moru.

Nacionalni park Paklenica

Park prirode Velebit

www.pp-velebit.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m Krka je prirodni i krški fenomen. U samom središtu nacionalnog parka nalazi se franjevački samostan smješten na otočiću Visovac.

www.npkrka.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a ubrajaju se među najljepše znamenitosti u Europi. Zbog njihove ih je prirodne raznolikosti UNESCO uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine. Plitvička se jezera sastoje od 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima, a okružuje ih gusta šuma. Posjetitelje će dočekati brojne staze za šetnju te drveni mostići podignuti tik iznad mirne površine pojedinih jezera.

www.np-plitvicka-jezera.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

www.np-sjeverni-velebit.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Zadar

Zadar

Zadar - središte regije, grad začet prije 3.000 godina, zadivljuje svojom arhitekturom, muzejima i crkvama, te bogatim kulturno-zabavnim životom.

www.tzzadar.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Ljubotić

Ljubotić

Zaseok Ljubotić jedan je od rijetkih živućih planinskih naselja očuvanog drevnog ambijenta, smješten u zelenoj oazi usred planine Velebit, a opet u neposrednoj blizini mora (3km iznad mjesta Tribanj-Kruščica). Na seoskom domaćinstvu Vrata Velebita moguće je kušati jednostavne autohtone specijalitete te posjetiti etno kuću i stalnu izložbu razvoja pčelarstva u Dalmaciji i Mediteranu (uz najavu).

U okolici zaseoka uređena je poučna staza Mirila, a iskusni planinari rado će se uputiti do udaljenijih atraktivnih lokaliteta – Stap, Kamena galerija, Reljina peć.

www.vratavelebita.com

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Zrmanja

Zrmanja

Rijeka Zrmanja oduševljava kristalno čistim tokom koji vijuga kroz impozantan, 200 m duboki kanjon, da bi se na kraju stopila s morem kod gradića Novigrad. Gornji tok rijeke obiluje sedrenim slapovima i slapištima, među kojima je najatraktivniji 11m visok "Veliki buk", dok je "Jankovića buk", urešen markantnim ostacima starih mlinova, omiljeno izletište.

Ploveći brodom iz Starigrada-Paklenice, vrijedno je posjetiti Novigrad - drevni ribarski gradić smješten na samom ušću, te utvrde knezova Kurjakovića iznad grada Obrovca koji se također smjestio na obalama Zrmanje. Najinteresantnija pritoka rijeke Zrmanje je Krupa. Do atraktivnih lokacija na ovoj rječici moguće je doći cestom iz Starigrada-Paklenice, kao npr. do prostrane zatravljene sedrene barijere zvane Deveterac. Ime je dobila po 9 sedrenih kaskada koje završavaju 13m visokim slapom. Još u 19.stoljeću vrijedni je majstor na ovom mjestu izgradio poznati Kudin most, i to tehnikom suhozida, sa 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova položenih na isto toliko kamenih stupova.

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 

Velebit Jeep Safari

Velebit Jeep Safari

Do mnogih atraktivnih lokaliteta na području Velebita moguće je doći samo terenskim vozilima.

Tako ćete posjetiti Tulove grede i kanjon rijeke Zrmanje, provesti se povijesnim velebitskim cestama, posjetiti manastir Krupa. Svakako preporučamo posjetiti izvor najkraće hrvatske rijeke - Krnjeze. Njeno vrelo je smješteno u dnu 60-ak m duboke spilje ukrašene klacitnim zavjesama i sigama na ulazu, a nakon samo 600m utječe u rijeku Zrmanju. Iako kratka, na mjestima je duboka i do 45m, voda je veoma hladna i bistra, odlična za piće.

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija