Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica nalazi se u sjevernoj Dalmaciji u blizini Starigrada Paklenica i Zadra. Navedeno uključuje dva kanjona pod nazivom Mala Paklenica i Velika Paklenica. Park pokriva južni dio obronaka Velebita i nalazi se između mora i planine, ima površinu od 96 kvadratnih kilometara, a najviši vrh je Sveto Brdo (1753 m nadmorske visine). Kanjon Velike Paklenice je dugačak 14 km, širok 500 do 800 m, a okomite stijene podižu se sve do 700 m. Najatraktivniji dio kanjona je područje oko potoka do kojega se stiže hodanjem protiv struje iz Aniće Luke: visoke stijena rastu iznad potoka i tvore najuži dio kanjona.

Kanal Mala Paklenica duga je 12 km, širok 400-500 m, a granične stijene se podižu do 600 m. Prolaz između Velike i Male Paklenice, vrlo je zahtjevan, oblikovan iz krških stijena i kamenja.

U središnjem dijelu Parka nalaze se planinska odmarališta Borovnik i Crni Vrh, zajedno s Malim i Velikim Močilama. Velika Močila je dolina u obliku bazena i nalazi se na 850 m nadmorske visine u blizini Crnog Vrha (1100 m iznad razina mora). Skiljine Kose (1015 m nadmorske visine) i Zelenog Briga (842 m nadmorske visine), dok se Borovnik se nalazi u južnom dijelu Parka. Istočni dio Parka vrlo je različit, divlji i nepristupačan, no idući prema istoku, pretvara se u područje s blažim oblicima oko dvije krške ravnice pod imenom Malo i Veliko Libinje, s brojnim bušotinama. Najveće područje Nacionalnog parka Paklenica je uski vrh Velebita, širine 1 do 3 km, gdje se nalazi najviši vrh masiva Velebita: Vaganski Vrh; 1757 m nadmorske visine. Najčešći oblici Nacionalnog parka nalaze se oko Bojinca, Vidakova kuka i visoravni oko dva kanjona: postoje brojni krški oblici nastali intenzivnim djelovanjem vode i promjenama temperature tijekom različitih godišnjih doba.

Što morate vidjeti u Nacionalnom parku Paklenica

Nacionalni park Paklenica idealno je mjesto za one koji uživaju u šetnji i penjanju. Na ulazu u Park prema kanjonu Velike Paklenice nalazi se impresivna vertikalna stijena koja sadrži nekoliko penjačkih staza, a nadalje se nalaze brzaci gornjeg dijela rijeke Zrmanje idealni za rafting i kanu; dok one koji vole biciklizam zasigurno će privući brojne biciklističke staze. Krško okruženje obiluje i brojnim spiljama i kamenolomima, od kojih su tri u blizini i mogu se posjetiti - Manita Peć, Modrić Spilja i Cerovačke Spilje.

Hodanje:

Nacionalni park Paklenica nudi preko 150 km označenih staza i šetnica, od jednostavnih, niskorazrednih turističkih šetnica do najzahtjevnijih ruta koje vode dio najviših vrhova Velebita (Vaganski Vrh, 1.758 m, Sveto Brdo 1.753 m), te poučne staze (Mirila, Terezijana, Premuzićeva staza).
 

Planinarenje:

Nacionalni park Paklenica poznat je među planinarima širom Europe posebice zbog vertikalnih stijena kanjona Velike Paklenice, na ulazu u park, od preko 400 m visine, samo 2 km od obale.Stoga nije neobičan odabir Rivijere Paklenica kao destinacije za odmor, od strane čitavih obitelji  ljubitelja penjanja: nije neuobičajeno vidjeti dio obitelji kako uživa u plaži, dok primjerice majka ili otac testiraju svoju vještinu penjanja. Vodiči za penjanje dostupni su u upravi parka.
 

Rafting i kanuing

U gornjem dijelu rijeke Zrmanje možete se okušati u raftingu; također kada padne razina vode tijekom ljetnih mjeseci, mogue je veslanje u kanuu i kajaku.

Speleologija

Područje planine Velebit s krškom strukturom obiluje spiljama, kamenolomima i stručnim vodičima za istraživanje tih blaga. Preporučujemo posjet spilji Manita Peć, te Cerovačkim spiljama, u blizini sela Gradac. Oba su lokaliteta vrlo posjećena od strane turista.
 

Staze i područja za hodanje:

Šetnja je jedini način da upoznate Paklenicu. Područje Parka ima više od 150 km staza i putova od onih turističkih koji vode kroz kanjone Velike i Male Paklenice, do planinarskih, namjenjenih planinarima,  koji vode ka najvišim vrhovima Velebita; Vaganski Vrh (1.757 m) i Sveto Brdo (1.753 m). Evo nekih od najposjećenijih staza:

Staza Velika Paklenica - Anića Luka-Lugarnica-Planinsko sklonište Paklenica

Dva sata hoda na nadmorskoj visini od 400 m, gdje možete posjetiti mlin Paklenica, kanjon Velike Paklenice, krške pojave, potoke s vodopadima, penjačke površine, stijenu Anića Kuk, šumsko sklonište Lugarnica, planinsko utočište u podnožju planinskih sela Parići i Ramići.

Staza  Velika Paklenica-Anića luka - Manita peć, može se preći za sat i pol na visinskoj razlici od 450m, staza pruža spektakularan pogled na stijene Anića Kuk, Jurasova Glavica i Manita Peć, te spilju Manita Peć.

Staza Velika Paklenica – Paklenica mlin - Tvrđava Paklarić – ruta koja se može preći za otprilike sat vremena, na visinskoj razlici od 12om ; ruta obuhvaća stari mlin, vidikovac s pogledom na more i planine, obrazovne ploče s informacijama o teritoriju, flori i fauni, krškim fenomenima i tvrđavi Paklarić.

Ruta Ulaz u Park -Velika Paklenica - Anića Luka -Grabove doline -NjiveLekine- Mala Paklenica-Seline, težak put traje 6 sati , s vertikalnom visinskom razlikom od 650m; od ulaza u park do kanjona Velika Paklenica, kroz šumu crnog bora i bukve , do bunara Vodarica, spilje Kapljarka, preko brojnih krških fenomena, sve do kanjona Mala Paklenica.
 

Nacionalni park Paklenica pravi je fenomen; ako se odlučite posjetiti ga, nećete požaliti..


Nacionalni park PaklenicaNacionalni park PaklenicaNacionalni park PaklenicaNacionalni park Paklenica

 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija