Životinjski svijet

Životinjski svijet

Na prostoru Nacionalnog parka Paklenica može se izdvojiti dvadeset tipova staništa. Najbrojnija skupina po broju vrsta, pa prema tome i broju primjeraka, su svakako kukci, s mnogo endemičnih i zaštićenih vrsta.

Prugasto jedarceOd dnevnih leptira, a zabilježne su 82 vrste na području Parka, najčešće je prugasto jedarce. Od endemičnih podvrsta treba istaknuti erebiju u vršnoj zoni iznad 1400 m. U tom području zadržava se i jedan od najljepših hrvatskih leptira, apolon.

PoskokU skupini vodozemaca i gmazova zabilježena je 31 vrsta. Među zmijama je zabilježeno 12 vrsta. Najčešće se u Parku mogu vidjeti neotrovnice šara poljarica, pjegava crvenkrpica, bjelica. Poskok i vrlo rijetka stepska riđovka jedine su otrovnice na ovom području.

Brgljez kamenjarPtice su najbrojnija skupina kralješnjaka, a do sada je zabilježeno 212 vrsta. Ptičji svijet je zastupljen s 97 vrsta gnjezdarica, i to na širem prostoru parka. Od gnjezdarica treba spomenuti zajednicu ptica stijena i litica u kanjonima Velike i Male Paklenice s 18 vrsta. Najčešći su brgljez kamenjar i modrokos.

Bjeloglavi supBjeloglavi sup je do konca 1999. god. bio zastupljen s tri para. Na žalost opadanje broja stoke u Velebitu i sve češći pokušaji trovanja grabežljivaca, osobito vuka, pridonijele su njegovom izumiranju s prostora Parka. Svjedoci smo i smanjivanja njegove populacije i na području Kvarnerskih otoka Krka i Cresa, pa bjeloglavi sup postaje ugroženom vrstom kojoj prijeti izumiranje i nestanak iz Hrvatske.

KobacKobac je gnjezdarica borovih šuma. Crvendać je uz obalu vrlo česta pjevica tijekom zimskih mjeseci, zimovalica. Ljeti se gnijezdi u bukovim i bukovo-borovim šumama.

SrnaU skupini sisavaca je zabilježeno 47 vrsta. Od cjelokupne krupne divljači na prostoru parka se može sresti srna, jelen, divokoza i divlja svinja. Od zvijeri, na prostoru parka obitava mrki medvjed, vuk i ris.

 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija