Park prirode Velebit

Park prirode Velebit

Velebit je najveća hrvatska planina(2.274km2) duboko utkana u prostor, život i svijest hrvatskog naroda. Zbog dojmljive ljepote krajolika, raznolikosti reljefnih oblika, flore i faune te očuvane prirode 1981.g. proglašena je Parkom prirode. O stoljećima čovjekova suživota s tom mitskom planinom svjedoče mnogoborjne planinske staze, povijesne građevine, stare kraljevske ceste, utvrde i sakralni spomenici. Godine 1978. UNESCO kroz svoj program „Čovjek i biosfera“ uvrštava planinu Velebit u mrežu svjetskih rezervata biosfere…

Velebit je najveća hrvatska planina(2.274km2), duboko utkana u prostor, život i svijest ovdašnjeg naroda. Zbog dojmljive ljepote krajolika, raznolikosti reljefnih oblika, flore i faune te nedirnute prirode, proglašena je Parkom prirode 1981.g. O stoljećima čovjekova suživota s tom mitskom planinom svjedoče mnogobrojne planinske staze, povijesne građevine, stare kraljevske ceste, utvrde i sakralni spomenici koji datiraju još iz pretpovijesnog doba.

Na području Parka prirode Velebit postoje i dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenica. Nacionalni park Paklenica je biser Pakleničke rivijere a sa svojim je veličanstvenim kanjonima i šumama zasigurno jedan od najljepših predjela velebitskog masiva. Upravo se ovdje Velebit otvorio moru što je omogućilo prožimanje planinskog i morskog zraka, stvarajući odlične klimatske uvjete.

Paklenicu su zavoljeli svi - od slučajnih namjernika koji su posjetili tek spilju, vidikovac, stari mlin ili šumarsku kuću, planinara u pohodima na najviše vrhove, znanstvenika u proučavanju vrijedne prirodne baštine do alpinista u osvajanju okomitih litica.

Jedna od najvećih atrakcija ovog područja je činjenica da ćete u iskonski planinski ambijent Paklenice kročiti već nakon nekoliko minuta hoda od morske obale. Tako ćete ovdje jednako moći uživati u planinama i u moru.

Nacionalni park Paklenica

Park prirode Velebit

www.pp-velebit.hr

*Preuzeto sa stranice www.rivijera-paklenica.hr

 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija