Starigrad - Potomak drevnog antičkog grada Argyruntuma

Starigrad - Potomak drevnog antičkog grada Argyruntuma

....da je današnji Starigrad potomak drevnog antičkog grada Argyruntuma

 

O tome svjedoči djelo Plinija starijeg “Naturalis historia”, koji Argyruntum navodi u popisu antičkih naselja podno Velebita i to u statusu oppida, što podrazumijeva naselja čiji su stanovnici stekli rimsko građansko pravo (oppida civium Romanorum).

Grad je bio smješten na nekadašnjem poluotoku koji je danas spojen s kopnom, veličine 3,5 ha, orjentiran prema sjeverozapadu. Tijekom istraživanja provedenih 1908.g. otkriveni su epigrafski ulomci koji svjedoče o postojanju gradskih bedema, temeljem čega se smatra da je Argyruntum dobio status municipija za vrijeme cara Tiberija (31.-35.g.).

Na žalost, grad nije sačuvan, ali o socijalnoj strukturi i nadasve estetskoj razini njegovih stanovnika svjedoči obilje pronađene arheološke građe - keramičko i stakleno posuđe, koštani, metalni i jantarni nakit, uljanice, oruđe,... Posebno je vrijedna zbirka antičkog stakla, izložena u arheološkom muzeju grada Zadra.

Preuzeto sa www.rivijera-paklenica.hr

 
Nazad na - Jeste li znali
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija