Legenda o kralju Pasoglavu

Legenda o kralju Pasoglavu

O Večkoj kuli ispričane su mnoge legende, a najčešće se može čuti Legenda o kralju Pasoglavu...

 

Bio jednom kralj koji je imao pasju glavu a ljudsko tijelo. Brijao ga je svaki put drugi mladić, kojega bi kralj nakon toga dao ubiti kako se ne bi doznala njegova tajna.

Jedna majka dosjetila se kako će spasiti svoga jedinca od smrti kada je na njega došao red da ide brijati kralja. Umijesila je kruh sa svojim mlijekom i dala ga sinu neka ponudi kralja.

Kralj je pojeo kruh, a onda mu je mladić rekao od čega je tako sladak. Kako su sada postali braća po mlijeku, kralj odluči pustiti mladića, ali mu naredi da ne smije nikome odati tajnu o njegovoj pasjoj glavi.

Mladić je dugo čuvao tajnu, no jednog je dana ipak morao progovoriti. Stoga odluči tajnu povjeriti crnoj zemlji. Iskopa rupu, sagne se i šapne: «Crna zemljo, u našega kralja pasja glava». Slučaj je htio da na tom mjestu iz zemlje izraste zovina (bazga), od koje je jedan pastir izradio slavić (sviralu). Kad je zasvirao u slavić, umjesto pjesme začuše se riječi: «U našega kralja pasja glava!». Tajna se pročula cijelim kraljevstvom, pa je kralju preostalo da neobrijan i u osami živi sve do smrti, a mladići iz kraljevstva oslobođeni su straha od smrti u njegovoj kuli.


Preuzeto sa www.rivijera-paklenica.hr

 
Nazad na - Jeste li znali
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija