Mirila (Velebit) dobili status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra

Mirila - Velebit

Mirila (Velebit) dobili status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra

Rješenjem Ministarstva kulture RH od 27.prosinca 2007.g. utvrđeno je da posmrtni običaji vezani uz mirila imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u smislu članka 9.stavka 1 alineja 2. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Još 2002.g. mirila su od strane Ministarstva zaštićena kao materijalno kulturno dobro, a ovim rješenjem i sam pogrebni običaj vezan uz nastanak mirila kao kamenih spomen znamenja dobiva status zaštićenog hrvatskog kulturnog dobra. To je veliko priznanje za sve sudionike procesa očuvanja i sanacije mirila na području Velebita te njihove implementacije u turističku ponudu. Među njima je potrebno istaknuti profesoricu Mirjanu Trošelj koja već 20 godina radi na proučavanju mirila, akademskog slikara Josipa Zankija kojega su mirila inspirirala za mnoga umjetnička djela, Lepu Petri, višu suradnicu pri Konzervatorskom odjelu Zadar, Šimu Gazića iz zaseoka Ljubotić te brojne druge znanstvenike i planinare, redom zaljubljenike u Velebit, koji su svojim istraživanjima i ukazivanjima na vrijednost mirila doprinijeli njihovom očuvanju te pokretanju projekta sanacije i turističke valorizacije.

Turistička zajednica općine Starigrad, potaknuta argumentima navedenih, pokrenula je projekt sanacije mirila na području općine Starigrad i osmišljavanju turističkog proizvoda kako bi se mirila uvrstila u turističku ponudu područja. Tako su kroz posljednjih nekoliko godina nastale 2 poučne planinarske staze na temu Mirila i sanirano 10 lokaliteta u zaleđu mjesta Tribanj-Kruščica i Starigrad-Paklenica. Time je spriječeno potpuno nestajanje ovog jedinstvenog spomenika uslijed ubrzane i neplanske urbanizacije podvelebitskog područja posljednjih desetljeća, a Rivijera Paklenica je bogatija za originalan i vrijedan turistički proizvod u segmentu aktivnog i kulturnog turizma.

Uz Ministarstvo kulture, projekt sanacije te turističke valorizacije mirila pomogli su i Hrvatska turistička zajednica te Turistička zajednica zadarske županije.

 
Nazad na - Vijesti
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija