Put prema Starigradu kao prvi dio avanture!

Put prema Starigradu kao prvi dio avanture!

Put prema Starigradu kao prvi dio avanture!

Na putu prema Starigradu možete posjetiti brojna zanimljiva mjesta, i sami put učiniti avanturom koja će biti dobar uvod godišnjem odmoru! Ukoliko krećete sa sjevera pratite nas od početka.

Slunj je maleno mjesto koje uz samu cestu ima pravi dragulj – Rastoke. Slapovi koji svoje kapljice pretaču u stare drvene mlinice predivno su mjesto za posjet i prvu pauzu na putu. Spustite se u ovo malo prigradsko naselje, ručajte i kupite bio brašno za najukusnije kiflice na svijetu!

Krenete li dalje prema Starigradu na svom putu možete posjetiti Memorialni centar Nikole Tesle u Smiljanu blizu Gospića, mladi centar koji nudi bogati postav posvećen jednom od najvećih izumitelja na svijetu. Vjerujemo da ćete uživati sa svojom obitelji u upoznavanju izuma za koje niste znali!

Sve bliže Starigradu, između njega i Selina posjetite Večku kulu, srednjovjekovnu utvrdu koja potječe iz doba borbi sa Turcima, poznata iz narodnih legendi ova kula bila je kraljevski dvor kralja Pasoglava.

Na istočnoj strani Velike Paklenice kod ulaza u park posjetite još jednu utvrdu, srednjovjekovno zdanje Paklarić, nalazi se na visini od 121 metra nadmorske visine. Do utvrde možete doći stazom koja kreće od novouređenog mlina i vodi sve do vidikovca, romantične šetnje uvijek su dobra ideja zar ne?

Jeste li znali da i potok nosi naziv Paklenice, točnije Velika Paklenica uz ovaj potok između Starigrada i Selina možemo pronaći jednu crkvu čija starost također datira u povijest. Crkva Svetog Petra srednjovjekovno je zdanje koje je ljubiteljima povijesti jako zanimljivo.

Gradnja se odvijala u dva perioda, srednjem i kasnom srednjem vijeku nakon kojeg su dodani zvonik i kontrafori. Zanimljivo je crkveno groblje koje se nalazi u samoj crkvi i oko nje koje se koristilo u vremenu između 14. i 16. stoljeća. Masivne kamene ploče koje su ostale sačuvane iz tog dijela povijesti urešene su plitkim reljefnim prikazima specifičnim za to vrijeme, nalazište je posebno bogato nakitom i novcem iz tog vremena.

U posjetu Starigradu obratite pažnju na etnokuće u blizini čija će vas tradicijska gradnja, nošnje i ostali tekstilni, ratarski i kućanski eksponati vratiti u povijest i otkriti ćete da neke od njih možda još i sad viđate ali kao dekoraciju u kućama svojih baka, a možda i vašoj?

Imate mnogo razloga za uživanje u putovanju do nas ali i boravku u našem malom mjestu koje se nalazi u centru divne prirodne i povjesne građe ovog dijela Hrvatske. Uživajte u suncu, moru i naučite nešto novo o našoj zemlji!

 
Nazad na - Paklenica
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija