Šetnja kroz povijest – Starigrad Paklenica

Šetnja kroz povijest – Starigrad Paklenica

Šetnja kroz povijest – Starigrad Paklenica

Starigrad Paklenica jedno je od onih mjesta za koje se čini kao da je nastalo kako bi služilo kao malena oaza mira i zelenila u pustoši grada. Mjesto je to koje se diči predivnom prirodom, biljkama, zelenom travom, svježim zrakom.. Mjesto je to na kojem se sastaju more, nebo i planine i zajedno pružaju posjetitelju jedinstven doživljaj i poseban ugođaj. Za sve zaljubljenike u povijest i starine Starigrad Paklenica biti će odlična destinacija, a ovaj će vas članak provesti kroz nekoliko mjesta bogatih poviješću koje vrijedi posjetiti.

Ljubitelj ste povijesti i književnosti, vjerojatno ste se već raspitali o povijesti i sudbini područja na kojem je sada Starigrad i nacionalni park Paklenica. Naime, prostor na kojem se razvio Starigrad naseljen je još od paleolitika, a oko 9.-og stoljeća prije Krista na tom se području oblikuje liburnska kultura. Dolaskom Rimljana to područje postaje grad Argyuntuma, dok starohrvatsko naseljavanje započinje u ranom srednjem vijeku. To su područje, ovisno o razdoblju naseljavali Morlaci i Bunjevci. Zbog svije duge i burne povijesti prepuno je nalazima raznih predmeta te kulama i utvrdama prošlih vremena.

S tim informacijama na umu počinje vaše putovanje. Najprije posjetite vilu Petra Hektorovića koja je poseban arhitektonski spomenik. Kako bi vam doživljaj bio potpuno prisjetite se tko je bio Petar Hektorović. Djelovao je kao književnik u hrvatskoj u razdoblju renesanse, a jedno od najpoznatijih djela mu je Ribanje i ribarsko prigovaranje koje prati put trojice ribara. Priča se savršeno uklapa u atmosferu Starigrada okruženog morem iz kojeg izranjaju veličanstvene planine.

Nakon što ste se prisjetili ovog velikog književnika vrijeme je za još jedan korak u povijest. Ovaj će korak uključivati malenu šetnju. Starigrad i nacionalni park Paklenica obiluju stazama i planinarskim putevima koji vas vode samim srcem te predivne prirode. Tijekom jedne takve šetnje slučajno se možete teleportirati u prošlost kada dođete do srednjovjekovne utvrde Paklarić. Utvrda Paklarić staro je kameno zdanje koje se nalazi na istočnom ulazu u kanjon Velike Paklenice, na zavidnoj visini od 121 metra. Tamo možete posjetiti vidikovac i diviti se predivnom pogledu te zamišljati kako je bilo u vrijeme kada je utvrda bila u najboljem stanju.

Možete dalje nastaviti šetati predivnim prostorima Paklenice ili se možete odlučiti na još jedan korak u prošlost. Na mjestu gdje se more sastaje s nebom i zemljom nalazi se prizor dostojan bajke. Zamislite plavo nebo, kristalno čisto more, miris morskog zraka i vjetar na vašem licu – otvorite oči kako bi ugledali Večku kulu. Večka kula srednjovjekovna je utvrda smještena na savršenoj lokaciji između Selina i Starigrada. Spominje se u narodnoj legendi o kralju Pasoglavu prema kojoj je služila kao kraljevski dvor za vrijeme obrane od Turaka. Ubacite ljubavnu priču i imate pravu bajku. Očaravajuća atmosfera i izgled ovog mjesta ostavit će vas bez daha i nikad se nećete poželjeti vratiti.

Ne morate ići predaleko kako biste se vratili u prošlost, ona je od vas udaljena samo nekoliko koraka. Burna i duga povijest ovoga mjesta osigurala je predivne kule i arhitektonske spomenike koji su vrijedni našeg divljenja i posjete, a također i poneke fotografije.

 
Nazad na - Starigrad
 
 

Jedna od mnogih legenda o buri, zapisana u Zoranićevim “Planinama”, priča o mladoj i lijepoj ali oholoj djevojci plemenitog roda po imenu Bura…

 
 
 
Koji dio Hrvatske Vam je najdraži za ljetovanje
  • Istra i Kvarner
  • Sjeverna Dalmacija
  • Srednja Dalmacija